HOME HTML ASP PHP JAVASCRIPT C# Makaleler Örnekler Kod Ekle   English
 
     
  ASP Nedir
ASP IIS Kurulumu
ASP Nesneleri
ASP Bileşenleri
ASP Değişken Kullanımı
ASP Veri Tipleri

ASP If Deyimi
ASP Select Case
ASP For Döngüsü
ASP For Each Döngüsü
ASP While Döngüsü
ASP Do Döngüsü
ASP Oturum (Session)
ASP Çerezler (Cookies)

ASP Metin İşlemleri
ASP Diziler (Arrays)

ASP Response Object
ASP Request Object
ASP Hata Yakalama

ASP Fonksiyonlar
ASP Prosedürler

ASP Örnekler Samples


ASP IIS Kurulumu (XP)


Web Sunucusu (Web Server)

Web, internet üzerinde yer alan grafiksel bir servistir. Hazırlanan sayfaların dünya üzerinde yeralan bütün kullanıcılara iletilmesi ve kullanıcıların bu dosyalara ulaşabilmesi için internete bağlı bir bilgisayar üzerinde çalışan uygulama yazılımını web server olarak tanımlayabiliriz. Web server programları kuruldukları işletim sistemine göre farklılık gösterebilirler. Sözgelimi web server olarak unix işletim sistemini kullanan bilgisayarlar Apachi kullanırken windows işletim sistemini ( server ) kullanan bilgisayarlar ise web server programı olarak genellikle IIS (Internet Information Services ) kullanıllar.

İnternet sayfalarında .php dosyalarının çalıştırılabilmesi için ilk olarak sunucu bilgisayarında bir web sunucusunun kurulu olması gerekmektedir. Bu bölümde Windows işletim sistemlerinde kullanılan Internet Information Server'ın kurulumu ve ayarları anlatılacaktır.

IIS Kurulumu

IIS kurulumu için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

  • Denetim masasından Program Ekle/Kaldır bölümüne girilir.
  • Sol tarafta bulunan Windows Bileşeni Ekle-Kaldır bölümünden IIS seçilir.
  • İleri düğmesine basılır. İleri düğmesine basıldıktan sonra kurulum için işletim sistemi CD'sini takmanız gerekmektedir.
  • Kurulum başarıyla tamamlandı mesajını aldığınız zaman kurulum sorunsuz tamamlanmıştır.

IIS (Internet Information Services) Yönetimi

Internet Information Server yazılımı , Microsoft Management Console ( MMC ) adı verilen bir başka yazılım, yönetim arabirim programı tarafından kontrol edilir. Buraya erişmek için yapmanız gerekenler:(Windows XP)

Bilgisayarım üzerinde --> Sağ tuş. --> Yönet --> Hizmetler ve Uygulamalar -->IIS

Açılan pencere aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi olacaktır.(Windows XP)

IIS ile ilgili tüm ayarlamalara ilgili ayarlamayı yapmak istediğiniz servisi sol taraftaki menüden seçip üzerinde sağ mouse tuşu yapmak ve properties'i ( özellikler ) seçmek süreti ile gerçekleştirebilirsiniz.

Sanal Dizinler (Virtual Directory)

Sanal dizin fiziksel olarak IIS servisi içerisinde yer almayan fakat siteniyi ziyeret eden kullanıcıların gördükleri klasördür. Sanal dizinleri kullanarak diskinizde yer alan fiziksel dosyalarla IIS arasında ki ilişkiyi kurabilirsiniz. Sanal dizinler varsayılan web sitesi bölümü üzerinde sağ tuş yapılıp yeni-->sanal dizin seçilmesi ile oluşturulabilirler. Sanal dizinler hem WWW hem de FTP servislerinin çalıştığı IIS üzerine kurulabilir.

Varsayılan Web Sitesi üzerinden sağ tuş ile açılan Özellikler ekranından bazı alt menülerle ilgili açıklamalar yapalım       

ISAPI Süzgeçleri (Filtreleri)

Uzaktaki uygulamaları çalıştırmak için kullanılmaktadır. Bu sayfa status ( loaded, unloaded veya disabled ) gibi kullanılan DLL ler yer alır. Filtreyi add, remove veya edit tuşlarını kullanarak değiştirmek mümkündür.

Giriş Dizini (Home Directory)

Web sitenizin bulunduğu klasörü veya onun özellikleri bu bölümden değiştirilmektedir. Giriş Dizini web sitenizde yayınlanan dosyalar için merkez konumundadır. WWW servisleri yüklenirken wwwroot (Genellikle adresi: C:\Inetpub\wwwroot)adı altında sisteminizde bir klasör oluşturur bu klasör giriş dizini özellikler sayfası kullanılarak değiştirilebilir. Ayrıca IIS'in okuma-yazma gibi yetkileri bu bölümden verilmektedir.

  • Okuma erişim hakkı web serverdan sadece okuma ve download etme hakkını kullanıcıya tanır.
  • Yazma erişim hakkı ise sitemize bağlanan kullanıcıya dokumanları silme, düzeltme ve dökümanları upload etme hakkını verir.

Özel Hatalar ( Custom Errors)

Sayfanıza ulaşmak isteyen kullanıcıların herhangi bir nedenden ötürü karşılaşabilecekleri hata mesajlarını ve bulundukları dizinleri içeren bölümdür. Bu mesajlar bulundukları dizinler öğrenilerek , dosyaları (bunlar standard html dosyalarıdır) düzenlemek sureti ile kişiselleştirilebilir.

 
  email : info@kodornekleri.com