HOME HTML ASP PHP JAVASCRIPT C# Makaleler Örnekler Kod Ekle   English
 
     
  ASP Nedir
ASP IIS Kurulumu
ASP Nesneleri
ASP Bileşenleri
ASP Değişken Kullanımı
ASP Veri Tipleri

PHP Nedir
PHP Değişkenler
PHP Veri Tipleri
PHP Sabitler
JS Nedir
JS Değişkenler
JS İle Çalışmak

ASP Örnekler Samples
PHP Örnekler Samples
JavaScript Örnekler Samples
C# Örnekler Samples


Web programcılığına yeni başlayanlar için hazırladığımız sitemizde ASP, PHP, JavaScript dersleri ve kod örneklerini bulabilirsiniz.
Görüş ve Önerileriniz bizim için önemlidir. Eklenmesini istediğiniz konu ve kod örneklerini bize bilderebilirsiniz.

HTML Nedir?

HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili);
Browserlarla görülebilen, internet dökümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir. Tanımda geçen "internet dökümanı" ifadesinin yanısıra HTML ile oluşturulan belgeler harddiske kaydedebilir ve internet bağlantısı olmasa bile bu belgeler görüntülenebilir.

HTML, programlama dilleri (pascal, basic,..) gibi bir programlama mantığı taşımadığından öğrenilmesi gayet kolay bir dildir. Dilden ziyade kabaca metinleri ya da verileri biçimlendirmek, düzenlemek için kullannılan komutlar dizisidir denilebilir.

ASP (Active Server Pages) Nedir?

ASP dinamik web sayfaları hazırlamak için Microsoft firması tarafından geliştirilmiş bir teknik, uygulanan bir teknolojidir. İlgili script dillerinden biri seçilerek (vbscript ;jscript vb) oluşturulan sayfaların (.php) bir uygulama programı vasıtası ile yorumlanması ve HTML çıktısı üretmesi ile sonuçlanan bir işlemler bütünüdür.

Bir ASP sayfası, web sunucusunun üzerinde bulunan ve uzanısı .php olan herhangi bir dosyadır. Bu özel dosya uzantısı bir ASP sayfasını, .HTML ya da .HTM uzantısıyla biten normal bir HTML dosyasından ayırır.

Bir kullanıcı bir web sitesini ziyeret ettiği ve normal bir HYML sayfası talep ettiği zaman, web sunucusu dosyayı bilgisayarın sabit diskinden ya da belleğinden alır ve kullanıcının web tarayıcısına gönderir.

Diğer tarftan, birisi bir ASP sayfası talep ettiği zaman, web sunucusu daha aktif bir rol alır. Dosya kullanıcının web tarayıcısına gönderilmeden önce, ilk olarak web sunucusu tarafından işlenir. Web sunucusu, kullanıcının web tarayıcısına göndermeden önce ASP sayfasındaki scriptleri yorumlar ve çalıştırır.

ASP sayfaları sunucu taraflı scriptleri içerir. Script dili olarak Microsoft Visual Basic Scripting Edition (VB Script), Microsoft JScript ya da PerlScript şeklinde script dilleri kullanılmaktadır.

Asp'nin gücü iki temel noktaya dayanır.

  • Sonuç olarak kullanıcıya iletilecek html dosyası kullanıcı istekte bulunana kadar oluşturulmaz
  • Kullanılan browser tipi yazılan asp dosyaları için önemli değildir. Çünkü yorumlanan asp dosyaları standard html çıktıları üretirler.

ASP Kod Örnekleri

Acces Veritabanı Oluşturmak

ASP kodları ile bir microsoft acces veritabanı oluşturmak mümkündür. Bir .mdb dosyası oluşturmak için Server.CreateObject metodu kullanılmaktadır.
 

Tesadüfi (random) sayı üretmek

Tesadüfi - rastlantısal sayı, bir dizide tekrar etmesi belirli bir düzene tabi olmayan sayı demektir. ASP'de bu amaçla Randomize ve Rnd komutları kullanılmaktadır.
 

C# (C SHARP) Nedir?

C#, güçlü, modern, nesne tabanlı ve aynı zaman type-safe(tip-güvenli) bir programlama dilidir.Aynı zamanda C#, C++ dilinin güçlülüğünü ve Visual Basic' in ise kolaylığını sağlar.Büyük olasılıkla C# dilinin çıkması Java dilinin çıkmasından bu yana programcılık adına yapılan en büyük gelişmedir. C#, C++ 'ın gücünden , Visual Basic 'in kolaylığından ve Java 'nın da özelliklerinden faydalanarak tasarlanmış bir dildir. Fakat şunu da söylemeliyiz ki, Delphi ve C++ Builder 'daki bazı özellikler şimdi C# 'da var. Ama Delphi ya da C++ Builder hiçbir zaman Visual C++ ya da Visual Basic 'in popülaritesini yakalayamamıştır.

C ve C++ programcıları için en büyük sorun, sanırım hızlı geliştirememedir. Çünkü C ve C++ programcıları çok alt seviye ile ilgilenirler.Üst seviyeye çıkmak istediklerinde ise zorlanırlar. Ama C# ile artık böyle bir dert kalmadı. Aynı ortamda ister alt seviyede isterseniz de yüksek seviyede program geliştirebilirsiniz. C# dili Microsoft tarafından geliştirilen .NET paltformunun en temel ve resmi dili olarak lanse edilmiştir. C# dili Turbo Pascal derleyicisini ve Delphi 'yi oluşturan takımın lideri olan Anders Heljsberg ve Microsoft'da Visual J++ takımında çalışan Scott Wiltamuth tarafından geliştirilmiştir.

C# Kod Örnekleri

QueryString ile Değer Alma

Sayfadan kullanıcının seçmiş olduğu değişkeni QueryString ile almak için kullanılan kod örneğidir.
 

C# ile MySQL Komutu Çalıştırma

C# kodları ile bir MySQL veritabanına bağllantı yapılıp gelen sql komutunu çalıştırmaya yarayan fonksiyon örneği
 

PHP (Personal Home Pages) Nedir?

PHP (Personal Home Page - Kişisel Ana Sayfa) bir Script dilidir. PHP ile yazılan "programlar" birer düzyazı dosyasıdır. PHP'de iki yazım kuralı bulunmaktadır. PHP yorumlayıcısı, bu "programı" çalıştırabilmek için dosyanın içinde PHP komutlarını arar. PHP komutları iki şekilde yazılabilir:

1. <?PHP .... ?>

2. <? .... ?>

Bunlara PHP komut ayracı denir; birinci türü uzun veya standart ayraç sayılır; ikincisine ike "kısa ayraç" denir.

PHP, bir programlama dili olarak, değişkenler, işlemciler, deyimler ve işlevlere (fonksiyonlara) sahiptir. PHP, nesne-yönelimli (object-oriented) bir dil olduğu için, nesne oluşturma imkanına ve bunların kullanılmasını sağlayan metodlara da sahiptir. Bütün bu imkanları kullanarak, PHP ile bir veritabanından veri alarak, bunları HTML etiketlerinin değerleri olarak kullanabiliriz; Web sitemizi ziyaret eden kişilerden bilgi alabiliriz, bu bilgilerle işlemler yapabiliriz. PHP'nin çeşitli komutlarını, deyimlerini ve fonksiyonlarını kullanarak, programımızın çalıştığı Web sunucusunun bulunduğu bilgisayara da çeşitli dosya işlemleri yaptırmak mümkündür.

PHP'nin bir çok yazım sistematiği (Syntax) C ve perl dillerinden gelmektedir. Eğer herhangi bir programlama dilini biliyorsaniz PHP yi ogrenmek çok kısa zamanınızı alacaktır. Eğer herhangi bir programlama dili bilmiyorsanız korkmanıza hiç gerek yok. PHP yi oğrenmek için sadece HTML bilgisine sahip olmanız yeterlidir.

PHP Kod Örnekleri

Günün istenilen formatta yazdırılması.

Aşağıdaki fonksiyon istenilen günü yine istenilen formatta yazdırmaktadır.
 

Dizide kaç eleman olduğunun bulunması

Herhangi bir dizinin eleman sayısının bulunmasını sağlar.
 

Javascript Nedir?

JavaScript Web sayfaları için yeni bir scripttir ve özelliği HTML sayfalarının içerisine yerleştirilebilmesidir. JavaScript ile değişik elemanlar kullanılarak HTML sayfaları hazırlanabilmektedir. Örneğin kullanıcının sayfanızı incelerken yaptığı hareketlere anında karşılık verebilmek mümükündür. Ayrıca bir zamanlar sadece CGI ile mümkün olan bazı olaylar JavaScript ile de yapılabilir. Yani JavaScript'in yardımıyla gerçekten de kaliteli Web sayfaları yaratabilirsiniz.

Java - Javascript Arasındaki Farklar

Her ne kadar adları hemen hemen aynı olsa da Java ile JavaScript aynı değildir.

Java bir programlama dilidir, JavaScript ise bir scripttir.

Java ile gerçek programlar yazarsınız ancak program yazmakla uğraşmadan güzel şeyler yaratmak istenildiğinden ve ağır çalıştığından dolayı Java çok yaygınlaşmamıştır.

JavaScript, ayrı bir programlama dilinden çok HTML'nin bir uzantısıdır denebilir.

 

Javascript Kod Örnekleri

String Length

Javascriptte bir stringin uzunluğu str.length özelliği ile bulunur.
 

Sayfa yüklenirken uyarı mesajı (pop-up) gösterme

İstenilen mesajın sayfa yüklenirken ekrana gelmesini sağlayan basit bir JavaScript örneği.
 
 
  email : info@kodornekleri.com