HOME HTML ASP PHP JAVASCRIPT C# Makaleler Örnekler Kod Ekle  
 
     
  Windows7 IIS Kurulumu
Windows7 PHP Kurulumu
Robots.txt Nedir
Arama Motorları
AJAX GET POST
DMOZ'a Kayıt
JQuery Nedir
MOOTools Nedir
ASP Örnekler Samples
PHP Örnekler Samples
JavaScript Örnekler Samples

Arama Motorlarında Üst Sıralarda Yer Almak İçin Önemli İpuçları

Siteniz arama motorlarında görünmüyor veya son sıralarda mı çıkıyor? Google ve diğer arama motorlarının sitenizi nasıl bulduğunu merak mı ediyorsunuz? İşte size arama motrolarının nasıl çalıştığına ve üst sıralarda yer almak için neler yapmak gerektiğine dair önemli ipuçları.

Arama motoru pazarlama, diğer adıyla Arama motoru optimizasyonu (SEO) dünyasına hoş geldiniz. Temel olarak SEO, web sitenizdeki sayfaların arama motorlarınca indekslenmeye uygun hale getirilmesi ve belirlediğiniz arama anahtar kelimelerinin öne çıkarılması işlemidir. Tüm önemli arama motorları (Google, MSN, Yahoo vs) örümcek (spider), robot veya sürüngen (crawler) denen yazılımlar kullanarak web sitelerini ziyaret eder ve site içeriklerini arama motoru veritabanına kaydederler. Her bir arama motoru veritabanına kaydedilen siteleri farklı algoritmalar kullanarak sıraya dizerler.

İste size sitenizi tasarlar veya tasarlattırırken mutlaka gözönünde bulundurmanız ipuçları

robots.txt Dosyası Kullanın

robots.txt dosyasi kullanımı önemli ve çok çabuk uygulayabileceğiniz bir yöntem. Bu dosyanın kullanımı robotların sitenizdeki sayfaları ve dizinleri bulmasını ve veritabanına kaydetmesini kolaylaştırır. Ayrıca arama motoruna kaydedilmemesini istediğiniz bölümlerden robotları uzak tutar. Bu basit text dosyası sitenizin ana dizinine yerleştirilir ve robotlara siteniz için yol haritası görevi yapar.

Robots.txt dosyasının ayrıntılı olarak açıklamasını robots txt nedir? sayfamızda bulabilirsiniz.

Sitenizin Geçerliliğini Kontrol Edin.

Google Webmaster Merkezi’ni kullanarak sitenizin geçerliliğini, yani arama motoru robotlarınca gezilebilirliğini kontrol edebilirsiniz. Bu site işinize yarayacak baska aygıtlar da sunmaktadır. Google'lın bu hizmetini kullanmak için yapmanız gerekenler bu sitede ayrntılı olarak açıklanmaktadır.

Sitemaps Kullanın

Sitemaps, robots.txt ile aynı görevi yapar. Arama motoruna hangi sayfaları ziyaret etmesi gerektiğini söyler. Eğer küçük bir siteniz varsa (sayfa sayısı olarak), tüm sayfaları sitemaps e ekleyebilirsiniz. Ama eğer binlerce sayfadan oluşan bir siteniz varsa önemli gördüğünüz ve diğer sayfalara yollar (linkler) içeren sayfaları eklemelisiniz. Unutmayin ki robotlar sitenizi dolaşırken sayfalarda bulduklari bağlantıları (linkler) da takip ederler.

Sitemaps için bir önceki ipucundaki Google Webmaster Merkezini ziyaret edebilirsiniz. Sitemaps ile ilgili format bilgileri için sitemaps.org’u ziyaret edebilirsiniz.

Not: Sadece Google ve Yahoo sitemaps desteklemektedir. Ama internette yapılan tüm aramaların %90 dan fazlası bu iki motoru kullanarak yapılmakta olduğunu unutmamak gerekir.

Diğer Sitelerden Sitenize Bağlantılar Edinin.

Arama motorlarında, özellikle de google da üst sıralarda çıkmanın en önemli koşulu diğer sitelerden sizin sitenize uygun bağlantilar olmasıdır. Webmasterlar tarafından yapılan denemeler göstermiştir ki diğer sitelere konan bağlantılarda bağlantı yazısı içinde geçen kelimeler o kelimelerde arama yapıldığında üst sıralarda çıkabilmek için çok büyük öneme sahiptir.

Diyelim ki at yarışları ile ilgili bir siteniz var. Diğer sitelerden sizin sitenize olan bağlantı “At yarışları sonuçları için burayı tıklayınız” değil “At yarışları sonuçları için tıklayınız” şeklinde olmalı. Yani bağlantı anahtar kelimeler içermelidir.

Sitenize Ücreti veya Ücretsiz Olarak İlgisiz Diğer Sitelerin Linklerini Koymayın.

Sitenizin ana temasıyla ilgili olmayan dış linkler koymayın. Bu, sitenizin arama motorlari tarafından cezalandırılmasına (arkalara itilmesine) yol açabilir. Yine de bağlantı koymak istiyorsanız <a href=”http://www.biseybisey.com” rel=”nofollow” > kullanarak arama motorunun bu siteye gitmesini ve sizin sitenizle aynı konuda olmadığını ögrenmesini engelleyin

Sitenizin ana konusu ile ilgili diğer sitelerle karşılıklı anlaşarak birbirinize bağlantılar verebilirsiniz.

İçerik Tekrarlarını Önleyin.

Arama motorlarının amacı arama yapılan kelimeyle en çok uyumlu olan siteleri bulmaktır. Bu nedenle eğer sitenizdeki içerik tekrarlanıyorsa arama motorları tarafından sayfaların gözardı edilmesine yol açabilir. Sitenizdeki sayfaları kontrol edin ve aynı içeriğe sahip olanlar varsa kaldırın veya robots.txt kullanarak bu sayfaların arama motorlarınca ziyaret edilmesini engelleyin.

URL Parametrelerini Azaltın

Eger siteniz php gibi sunucu (server) teknolojileri kullanılarak geliştirilmişse ve arka planda veri tabanı kullanıyorsa (yani dinamik ise) sayfalar arasi baglantılarda birden fazla parametre kullanmamaya çalısın. Örnegin kategori.php?kategori=bilgisayar&altkategori=harddisk gibi bir bağlantı kullanmayın. Tek parametreli URL ler genelde sorun çıkarmamaktadır.

Bazi sunucu teknolojileri (PHP, ASP, JSP, ASP.NET) web sayfaları arasinda geçişlerde adres arkasına birçok parametre ekler. Sitenizi geliştiren kişilerle bağlantıya geçin ve çözüm bulunmasını isteyin.

Sayfa Başlıklarına (TITLE) Özen Gösterin.

Sayfa başlıklarının iki fonksiyonu vardır (<title> tagı) . Birincisi arama motorları burada geçen kelimelere daha büyük ağırlık verirler (sayfa başlıgı olması nedeniyle). İkincisi ise, arama sonuçları gösterilirken arama motoru sitenize link olarak verdiğiniz başlıgı kullanır.

Mümkün olduğu kadar başlık kısmında anahtar kelimeler kullanın, şirket adını kullanmayın. Şirket adınızla arama yapan kişi zaten sizi bulacaktır. Önemli olan hedeflediğiniz anahtar kelimelerle arama yapıldığında üst sıralarda çıkmaktır.

Sitenizdeki tüm sayfalarda başlık kısmının aynı olmamasına dikkat edin, her sayfaya sayfa içeriği ile ilgili başlık verin.


 
 
  email : info@kodornekleri.com